(KAKSOS)VAUVAPERHEEN OSTOSLISTA, HITTEJÄ JA HUTEJA

Raskausaikana selasin netistä kaikennäköisiä listauksia, mitä täytyy ehdottomasti hankkia ennen kaksosten syntymää. Pyörittelin vähän silmiäni ja mietin, että ompa muuten järkyttävästi roinaa hommattavaksi. Nyt kuitenkin on pakko todeta, että on sitä roinaa tullutkin hankittua. Sitä sun tätä ja vähän vielä tuota. Osa on ollut suoranaisia arjen pelastajia ja noh, osasta ollaan jo nyt hankkiuduttu eroon.Hoitopöytä x1
Emme suoraan sanoen oikein innostuneet erillisen hoitopöydän hommaamisesta. Lopulta päädyimme kahden Malm-lipaston asettamiseen selät vastakkain lastenhuoneeseen. Laatikoihin mahtuu muun kamppeen lisäksi myös vaipat ja hoitotarvikkeet ja päälle on aseteltu itse hoitoalusta. Korkeat lipastot sopivat hyvin myös pitkälle M:lle. Kun hoitopöytää ei enää tarvita, siirretään lipastot perinteiseen tapaan seinän viereen.Hoitotuotteita lipastosta löytyykin sitten vähän joka tarpeeseen. Oikeastaan aika paljon ollaan hommattu vasta tarpeen tultua - ja hyvä niin. Monet etukäteen ostetut purnukat on nimittäin jäänee käyttämättä. Vaippojen lisäksi on
-sinkkivoidetta (käytetty harvakseltaan kun molempien pebat pysyneet hyvässä kunnossa ilmankin)
-baby oilia (käytetty muutaman kerran sellaisenaan sekä kylvyssä alussa kun iho kuivui)
-baby wash-pesuneste pyllyn pesuun ja suihkuun
-korvatopseja (joista totesin, että vauvaversiot olivat erittäin epäkäytännöllisiä muun muassa navan pyyhkimisessä ja perustopsit huomattavasti parempia)
-kynsisakset
-hiusharja
-NenäFriida
-kosteuspyyhkeitä (meillä näitä käytetään kylläkin vain reissussa)
-Panadolia (jota ei ihan pienelle edes saa käyttää, eikä meillä vieläkään olla käytetty)
-Septidin-liuosta (tarpeellinen heti alkuun mm. navan puhdistuksessa)
-kuumemittari (otsakuumemittari oli automaattinen ostos heti ensimmäisen kuumeen iskettyä mineille)
-kertakäyttöisiä hoitoalustoja (näitä otetaan mukaan kun liikutaan kodin ulkopuolella)
Näiden lisäksi toki vauvat tarvitsivat niin omat huppupyyhkeet kylpemistä varten, useita pyyhkeitä pyllypesun jälkeiseen kuivaamiseen, paaaaaljon harsoja kaiken näköisiin tarkoituksiin.Kylpyamme x1
Kylpyamme on ollut melko vähäisellä käytöllä, mutta toki tarpeellinen silti. Hankimme myös kylpytuen, jonka avulla vauva kelluu itse vedessä, eikä vanhemmat tarvitse kannatella räpiköivää vauvaa toisella kädellä ja toisella yrittää pestä. Alussa kylvetimme rääkyviä minejä muutaman kerran ammeessa, kunnes totesimme, että kylvetys sujuu huomattavasti mukavammin ihan suihkussa. Nyt olemmekin siis ottaneet minit vuorotellen mukaan suihkuun.

Itkuhälytin x1
Itkuhälytin on ollut jokaöisessä käytössä, kun minit ovat alusta alkaen nukkuneet omassa huoneessaan. Toki ovet on myös auki niin, että äänet kuuluvat, mutta itkuhälytin helpottaa reagointia. Philips Avent-hälytin on toiminut meillä oikein hyvin niin kotona kuin reissussakin mukana.

Imetystyyny x1
Imetystyynyn ostaminen tuotti ristiriitaisia tunteita, mutta hankin silti Doomoon Buddy-imetystyynyn jo etukäteen. Valitettavasti ensimmäisinä kuukausina tandem-imetys ei meillä oikein toiminut ja yhden imettäminen kerrallaan on helppoa ilman mitään tyynyjäkin. Jossain vaiheessa jo kadutti kahdeksankympin tyynyn ostaminen, mutta nyt minien kasvettua tandemimetys taas sujuu ja tyyny on ehdoton apu. Kun tyyny ei ole ollut imetysapuna, on se toiminut mm. päiväunipaikkana mineille sekä hyvänä niskatyynynä kun olen sohvalla koisinut muutamia öitä tässä kuukausien mittaan.Jumppapallo x2
Todellinen pelastus. Ensimmäisten kuukausien monien tuntien itkumaratonit olisivat ajaneet meidät epätoivon valtaan jos jumppapalloja ei olisi ollut. Ensin M kävi eräs ahdistunut ilta ostamassa Prismasta yhden pallon ja heti seuraavana päivänä suuntasi hakemaan myös toisen. Useat päivät ja illat meni minit sylissä palloilla pomppien. Kevyt pomppiminen toimii vieläkin ihan ykköskeinona rauhoittelussa. Huhhu, mihin oltaisiinkaan jouduttu ilman jumppapalloja.

Kantoliina & kantoreppu
Kantoliina kuulosti omaan korvaani täydelliseltä arjen pelastukselta. Mielikuvissani sidoin toisen vauvan liinaan, hoisin samalla kotiaskareita ja mahdollisesti kannoin myös toista miniä. Noh, kesä oli varsin kuuma ja trikooliinan kierrättäminen niin itseni kuin tyytymättömän vauvan ympärille ei ollutkaan ihan niin iisiä. Hiki valui pitkin kroppaa, eikä vauva tuntunut nauttivan sen enempää. Toki olimme myös M:n kanssa yhdessä kotona ensimmäiset kuukaudet, eikä tarvetta suuremmalle multitaskingille ollut.
M halusi taas kantorepun ja trikooliinan lisäksi hankimmekin Ergo Baby-kantorepun vastasyntyneen tuella. Noh, ei tullut sekään käyttöön sen suuremmin varsinkaan tuon baby insertin kanssa. Siihenkin olisi varmasti tottunut jos tarvetta olisi ollut.
Nyt kuitenkin kun minit ovat kasvaneet ja reppua voisi käyttää ilman lisäosia, olisi toiveena totutella käyttöön, jotta luonnossa liikkuminen olisi helpompaa koko porukalla !


Vaatteet x1000
Etukäteen olin ostanut pienempien kokojen vaatteita. "Eiii niitä pieniä paljon tarvii, jäävät vaan heti pieniksi ja käyttämättä". Etukäteen jo ajattelin kuitenkin, että ensimmäisinä kuukausinaan kun minit ovat kaiken keskipiste, ihailun ja valokuvauksen kohde - olisi kiva, että he myös näyttäisivät mahdollisimman silmää miellyttäviltä, myös vaatteet päällä. Kaapista löytyikin alkuun muutamia koon 44 vaatteita, hiukan enemmän kokoa 50 ja melko paljon kokoa 56. Koon 62 vaatteita olin ostanut melko vähän ja sitä isompia en oikeastaan yhtään. Vaikka vaatteita toki tarvitsee kahdelle käyttäjälle, ei mielestäne ole tarpeen ostaa pieniä kokoja aivan kaksinkertaista määrää. Meillä ei ihan hirveästi puklattu ensimmäisinä kuukausina, joten vaatteet säilyivät aika hyvin puhtaina.
En kadu yhtään, että mineillä oli ensimmäisinä kuukausina sopivia ja kivan näköisiä vaatteita. Vaikka he syntyivätkin isoina kaksosina eli kolmikiloisina, käytettiin ensimmäinen kuukausi kokoa 44-50. Myöhemmin koot ovat riippuneet täysin merkistä. Vasta nyt on alettu luopua viimeisistä koon 56 vaatteista vaikka pituutta oli jo kuukausi sitten 62cm. Kietaisubodyt olivat alkuun ehdoton juttu. Varsinkin M olisi halunnut pitkään pukea ainoastaan kietaisumalleja.
Joitain hankintoja olisi voinut tehdä toisin. Yöpukuja ei oltu hankittu kuin muutama ja niitä onkin sitten ostettu jälkikäteen, sillä yksinkertaisesti yksiosaiset yöpuvut ja oloasut ovat vain niin käteviä.
Reiman fleecepuvut/"nallepuvut" oli ostettu kotiutumisvaatteiksi. Vaikka minit syntyivät puolessavälin toukokuuta, tuli pukuja käytettyä melko paljon. Olivat helpot pukea ja viileinä kesäkuisina päivinä erittäin kätevät niin vaunuissa kuin turvakaukaloissakin. Lopulta B jopa nukkui joitain öitä puku päällä, kun rauhoittui siihen niin mainiosti.
Ruskovillan silkkimyssyt olivat myös kovassa käytössä. Myssyjä pidettiin ensimmäisinä viikkoina niin ulkona kuin sisälläkin. Myssyt niin näyttivät hyviltä kuin tuntuivatkin.

Tuplavaunut x1
Vaunut olivat tietysti se yksi suurimmista hankinnoista. Päädyimme Emmaljungan Double Viking 735-tuplavaunuihin. Tyytyväisiä ollaan oltu ja itselleni suuri positiivinen asia on ollut ketteryys. Vaunut ovat tosiaan sen 73,5 cm leveät ja mahtuvat siis lähestulkoon kaikista oviaukoista ja kaupoissakin pääsee lähes joka paikkaan. Vaunuista kirjoitellaan käyttökokemuksia tarkemmin vielä myöhemmin. Minien babushkan luokse ostimme Facebook-kirppiksen kautta parilla kympillä elämää nähneet kaksosrattaat, ettei joka kerta tarvitse omia vaunuja mukana kuljettaa.

Isofix-kiinnitteiset turvakaukalot x2
Aivan ykköset autollisille. Hermothan siinä menisi jos joituisi monimutkaisemmin kaukaloita kiinnittämään ja irrottamaan. Noh, sitten hommattiin ne kaukaloadapterit vaunuihin, jotka taas eivät ole muutamaa kertaa useammin käyttöön päässeet. Kaukalot leventävät vaunuja entisestään ja tekevät niistä jokseenkin kömpelöt. Eihän vauvoja myöskään tulisi kaukaloissa kovin pitkiä aikoja pitää, joten tuntuu loogiselta nostaa minit turvakaukaloista vaunujen omiin koppiin. Ollaankin mieluummin kuljetettu vaunukoppia takakontissa ja kasattu koko vaunut koppineen päivineen, kun ollaan niitä tarvittu. Makuja on monia, mutta sanoisinko, että meillä adapterit olivat jokseenkin turha ostos.Sähköinen rintapumppu x1
Varsinkin ensimmäisinä kuukausina pumppasin todella paljon, jotta M pystyi hoitamaan osan syötöistä joko samaan aikaan kun itse imetin toista tai yöllä niin, että itse sain edes vähän nukuttua. Vaikka nyt imetänkin läpi vuorokauden, pumppaan silti vähintään kerran yössä. Näin ollen käsikäyttöinen pumppu olisi jo varmasti tuonut pahemmankin rasitusvamman käteen ja olen ollut äärettömän tyytyväinen Aventin sähköpumppuun. Tuttipullojen lisäksi ollaan hankittu pakastuspurkkeja, joissa pumpattua maitoa on ollut helppo säilyttää niin jääkaapissa kuin pakkasessakin.

Mikrosteriloija x3
Ehdottoman on näpsä keksintö siinä, ettei tuttipulloja, niiden osia ja tutteja tarvitse alkaa keittelemään. Loppupeleissä meille onkin hommattu kolme mikrosteriloijaa, jotka ovat olleet ahkerassa käytössä, varsinkin kun syötimme pumpattua maitoa useamman kerran päivässä.

Koliikkikeinu x2
Pattereilla toimivat keinut hankittiin jo hyvissä ajoin etukäteen, mutta suureksi harmiksi omat minimme eivät niistä piitanneet eivätkä todellakaan pysyneet rauhallisina keinuissa. Meillä oli siis Gracon aivan perusmalliset keinut, joissa oli kaksi tehoa. Noh, monta mahdollisuutta annettiin noille keinuille, kunnes laitettiin kiertämään seuraaville kaksosvauvoille. Toivottavasti tepsivät heille hiukan paremmin.Babybjörn-sitteri x2
Nämä tulivatkin sitten sähkökäyttöisten koliikkikeinujen tilalle. Jes! Olisi niiiiin pitänyt uskoa hehkutusta ja hankkia nämä jo aiemmin. Kevyet, helposti keinuvat sitterit ovat aivan loistavat. Molemmat minit ovat näissä viihtyneet ja monina vaikeina hetkinä sitterit ovat olleet ainoa pelastus, kun omat kädet eivät riitä. Nähtyäni monia muitakin sittereitä, uskon näiden olevan todellakin hintansa väärtit. Erittäin helpot ja kevyet ottaa mukaan vaikkapa mummolaan, kankaat on helpot pestä ja asento on suht hyvä sekä säädettävissä kolmeen korkeuteen. Näistä en luopuisi. Nyt kun vielä vähän aikaa sitten minit innostuivat puisista leikkikaarista, viihtyvät he sittereissä hetkiä yksinäänkin puupalikoita heilutellen.Pinnasänky x2
Sängyt hankittiin molemmille jo etukäteen. Monesti sanotaan, että kaksosille voi hyvin hankkia alkuun vain yhden pinniksen. No, halusimme ehdottomasti kaksi samanlaista sänkyä ja halusimmepa vielä sängyt, joita sai metsästää kissojen ja koirien kanssa. Kolme ensimmäistä kuukautta minit nukkuivatkin samassa pinniksessä, mutta nyt ovat jo hetken koisineet omissa sängyissä. Vielä oltaisiin hyvin voitu nukuttaa samassa, mutta tuntui helpommalta näin. Periaatteessa siis yksikin sänky olisi alkuun riittänyt, mutta itsestä olisi tuntunut jokseenkin hölmöltä ostaa sängyt eri aikaa.
Pinnasängyissä on laitapehmusteet sekä kosteussuojat lakanoiden alla. Mitään mobileja tai muita härpäkkeitä ei hommattu, kun en mieleisiä oikein löytänyt ja sängyt kuitenkin on enemmänkin nukkumista varten......

Unipupu x6
Meillä pupuista on tullut tärkeä osa niin yöunia kuin päivän lyhyempiäkin torkkuja. Pupuja pidetään tiukassa otteesa, korvia mussutetaan ja niillä tuetaan tuttia suussa. Molemmilla on kolmet erikokoiset Pentikin unipuput, jotka alkavat jo nyt pikkuhiljaa näyttää jokseenkin rakastetuilta ja syödyiltä.......

Kapalopeitto x2
Raskausaikana lueskeltiin paljon juttuja erilaisista peittovaihtoehdoista. Äitiyspakkaukset kun otettiin rahana, ei pakkauksen peittoja tullut. Päädyttiin Ruskovillan kapalapeittoihin, koska kapalointi kuulosti kaikkien kirjoitusten perusteella meille sopivalta. Noh, peitot ovat olleet kovassa käytössä, mutta kapalointi ei ollut meidän juttumme. Minit eivät todellakaan rauhottuneet peittoihin sidottuina vaan levottomuus vain lisääntyi kun pikkuiset yrittivät päästä pois pakkopaidoistaan.Tutit x10
Tutit mineillä on ollut käytössä synnäriltä saakka. Jotta tutit pysyisivät menossa mukana, roikkuvat ne varsinkin kodin ulkopuolella aina nahkaisissa tuttinauhoissa. Tutteja on riittämiin kahden käytettäväksi, mutta nimikoituja tutteja ei ole vaan yleensä niitä käytetään totaalisen ristiin rastiin.Lelut
Leluja meille ei loppupeleissä vielä ole kovin paljon kertynyt. Se lienee ymmärrettävää, kun eiväthän 4kk minit vielä kovin hyvin osaa leluilla leikkiä. Meillä suurimmassa käytössä ovat olleet pehmeät kuutiot, jotka minien täti toi Amerikanreissultaan tuliaisina. Osa kuutioista kilisee, osa taas rohisee. Ensimmäiset neljä kuukautta minit nauttivat kaikista eniten tummanvihreän huonekasvin alla makoilusta ja lehdille naureskelusta. Kasvin alle aseteltu viltti on toiminut huomattavasti viihdyttävämmin kuin oikea leikkimatto. Nyt meille on kotiutunut myös kirpputorilta Ikean lelukaari, jota on helppo siirtää paikasta toiseen ja jonka alla minit viihtyvätkin melko hyvin.


Hoitolaukku x2
En oikein syty perinteisille hoitolaukuille, enkä yleisestikään pidä olkalaukuista. Päädyimmekin Fjällräven Kånken-reppuun, jota molemmat voidaan käyttää. Muutaman kuukauden käytön jälkeen M osti itselleen vielä isomman version kyseisestä repusta. Perus päivätarvikkeet menee kyllä tuohon normaalikokoiseen Kånkeniin, mutta mummolareissulle pakataan isompikokoinen reppu, jonne mahtuukin huomattavasti enemmän kampetta. Toimivat ratkaisut meille!

Puhelimen sovellukset
Feed Baby ja Sound Sleeper. Jep, nämä ovat olleet kovassa käytössä! Feed Baby on sovellus, johon saa merkattua jokaisen syötön, vaipanvaihdon, kylvetyksen, lämmönmittauksen.... Kaiken. Lähinnä tätä on käytetty, jotta pysymme edes vähän kartalla milloin kukakin on syönyt. Nyt kun olen päivät yksin minien kanssa, on huomattavasti helpompi ennakoida seuraavaa nälkäaaltoa kun olen merkannut ylös edellisen syötön. Apin saa myös ilmoittamaan tietyin väliajoin lähestyvästä seuraavasta syötöstä. Kuulostaa hifistelyltä, mutta oikeasti helpottaa arkea!
Sound Sleeper taas on sovellus, josta soitamme imurin surinaa mineille. Kyseinen surina ihan oikeasti rauhoittaa meillä ja auttaa rauhoittumaan esimerkiksi jos minit ehtivät kiukkuisen yliväsyneiksi. Toimii myös vaunulenkeillä jos tuntuu, etteivät minit rauhoitu.Noin niin kuin lyhykäisyydessään tässä oli ensimmäiset asiat, mitä tuli mieleen. Väitän, että alkuun pärjää huomattavasti pienemmällä - niin selvittiin mekin. Pikkuhiljaa kuitenkin on ollut pakko myöntää, että kyllä monet varusteet ovat helpottaneet vauva-arkea. Olisimme varmasti voineet elää ilman 5 euron iPhone-sovelluksia tai kallista imetystyynyä. Niistä on kuitenkin ollut niin paljon apua arjessa, etteivät satsaukset ole harmittaneet.
On tietysti niitäkin asioita, mitä näin jälkikäteen ajateltuna ei olisi tarvinnut hankkia. Trikoinen kantoliina ja vaunujen kaukaloadapterit ovat jääneet nurkkaan pölyttymään, samoin kantoreppu lisäosineen. Toisaalta, mistä sitä tietää ennen kuin itse kokeilee. Joidenkin vauva-arjessa juuri nuo varusteet ovat niitä ykkösjuttuja.
Vinkkinä se, ettei etukäteen kannata ottaa liian suurta stressiä varusteluista. Kyllä niitä ehtii siinä pikkuhiljaa hankkia vauvan tai vauvojen synnyttyäkin. Amme meille tuli vasta kotiutumisen jälkeen. Samoin moni muukin juttu. Kaikkea ei myöskään ole uutena ostettu, sillä nykyään myös hyvä käytetty tavara kiertää hyvin käyttäjältä toiselle.


PS. nyt vain odotellaan, että osasta tavaroista päästään eroon minien kasvaessa. Ei kylläkään haluta miettiä tosiasiaa, että tilalle tulee varmasti moninkerroin kaiken näköistä sälää. Huoh.


N

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Arkisto